6 tips per ser un viatger més responsable

Creus que un turisme més sostenible és possible? Cada vegada més viatgers són conscients de la petjada que el turisme deixa al planeta i volen formar part del canvi. I és més senzill del que sembla: només cal tenir en compte alguns tips molt simples quan viatgem i que tot i que semblin petites accions, juntes tenen un gran impacte.


1. Fomenta el desenvolupament local del destí consumint productes i serveis de proximitat.


Consumeix productes o serveis produïts al destí que visites i els beneficis del quals repercuteixin als grups de població més vulnerables, afavorint també l’emprenedoria local del país. A més, quan consumeixis un producte o servei, fes-ho a un preu just que no desestabilitzi l’economia local ni de les persones a càrrec d’aquests negocis.


2. Verifica que els productes i serveis que consumeixis compleixin amb unes condicions laborals dignes i justes.


Assegura’t a més que integrin a la població local o en risc d’exclusió social i que evitin l’explotació sexual o infantil, així com el maltractament animal.


3. Respecta els valors i tradicions de la població que visites.


Informa’t sobre els aspectes culturals de la societat que visites, els seus costums, gastronomia, idiomes, tradicions i patrimoni. Assegura’t de conèixer les seves normes socials per evitar comportaments que puguin resultar ofensius per la comunitat. Viatjar és una oportunitat per aprendre d’altres cultures i ser un exemple de tolerància, creant oportunitats d’aprenentatge mutu entre els locals i els viatgers.


4. Contribueix a la conservació, protecció i regeneració dels ecosistemes aquàtics i terrestres.


No consumeixis productes irrespectuosos amb els recursos aquàtics i terrestres del destí. Respecta la fauna i no participis en activitats que fomentin el seu maltractament ni adoptis actituds invasives, com treure estrelles de mar de l’aigua o alimentar els animals salvatges.


5. Adopta una conducta responsable evitant la generació de residus.


Participa en la gestió sostenible dels recursos utilitzant ampolles reutilitzables i bosses de tela evitant els productes d’un sol ús. Escull productes, serveis o experiències que garanteixin la gestió i l’ús eficient dels recursos hídrics i energètics, consumint els que siguin reutilitzables o reciclables. Evita el consum excessiu d’aigua i opta per mitjans de transport que no contaminin o, simplement, gaudeix del plaer de caminar sempre que puguis.


6. Afavoreix la sostenibilitat del patrimoni i les infraestructures del destí.


Tingues en compte les infraestructures amb què compta el destí i procura que la teva visita no comporti una alteració en la vida local. Contribueix en la mesura del possible a la conservació del seu patrimoni, respectant les normes i els accessos dissenyats per la seva preservació i protecció.


Si aquests tips t’han resultat útils, comparteix-los amb altres viatgers i fem que els nostres viatges es converteixin en granets de sorra per contribuir en l’impacte positiu del turisme al planeta. I tu, què fas per ser un viatger responsable?


Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.

#turismesostenible #consellsdeviatge

23 views0 comments

Recent Posts

See All
Perfil