Castells del Loire: una ruta pel 'Jardí de França'

T’agrada la història renaixentista? Si busques descobrir França a través dels seus cellers, abadies, castells, fortaleses i vinyes, sens dubte has de visitar la vall del Loire. Aquest territori amaga vertaders tresors, però el seu reclam més important són els seus castells, que van fer que aquesta vall fos declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Tot i que uns 73 són visitables, al voltant del Loire hi ha més de 200 indrets a visitar entre castells, abadies i altres visites patrimoni cultural.


Bona part d’aquests castells tenen el seu origen a l’Edat Mitjana, època en què el comptat de Tours va ser disputat entre diferents cases feudals i on encara es poden apreciar traces de la seva edificació defensiva inicial. Tot i així, aquests castells van ser edificats o reconstruïts majoritàriament durant l’època del Renaixement francès.


Tours és un bon lloc on fer l’estada i des d’allà anar visitant la Vall. La ciutat es coneguda també com a etapa del Camí de Sant Jaume Francès, no deixis de visitar la seva catedral i la Basílica de Sant Martí. Tours té un bonic centre històric de carrers peatonals amb cases d’entramat de fusta i animades places com la de Plumerau o la del Gran Mercat Central, on és una delícia passejar entre les paradetes de fruita i altres exquisideses locals. No deixis de visitar el Mercat de Les Halles, on trobaràs parades molt cuidades especialitzades en productes gourmet.


Et presentem alguns dels castells més impressionants del Loire, que a través dels seus jardins, torres, i fortificacions et transportaran a una altra època. Una tria ideal per tenir un primer contacte amb aquesta zona privilegiada de França. No ho pensis més i embarca’t en un viatge extraordinari per descobrir els Castells del Loire!


Castell de Chambord


El castell de Chambord és una bellesa i una meravella de l’arquitectura. No sols per la seva grandesa, sinó per la seva originalitat i el seu bon gust a l’hora de mesclar decoració renaixentista i fàbrica medieval. El castell està envoltat per un mur de dos metres i mig d’alt que s’estén al llarg de 32 quilòmetres. Va ser la muralla més llarga de França, i no amb l’objectiu d’evitar que s’aproximés l’enemic, sinó que s’utilitzava perquè els animals no escapessin.


Està considerat un dels castells més bonics i impressionants del Loire, resultat del desplegament de poder i riquesa del rei Francesc I, que, de fet, va visitar-lo en poques ocasions. Tot i que formalment era un castell, la realitat és que aquest palau servia al monarca com a parc de caça. L’edifici és obra de constructors francesos però dissenyat per arquitectes italians, amb detalls clàssics i renaixentistes.Castell d’Amboise


El castell d’Amboise ocupa un lloc especial dins de la història de França, tant històricament com geogràficament, ja que ofereix una vista panoràmica única que abraça el Loire i les seves aigües gràcies al seu gran mirador. Va ser la residència preferida dels reis de França, i va veure passar una infinitat d’il·lustres convidats que deixarien en ell les seva petjada per sempre. De la mateixa manera que el de Chambord, aquest castell va ser el primer en introduir les influències italianes a la vall del Loire.


Com a curiositat, aquest castell és també el lloc en el qual descansa el gran Leonardo da Vinci, que va estar present fins al final de la seva construcció.Castell d’Azay le Rideau


Aquesta meravellosa joia renaixentista s’aixeca sobre una illa enmig del riu Indre. La seva història es remunta a principis del segle XVI, quan un ric banquer de l’època anomenat Gilles Berthelot, va decidir construir una residència amb l’estil i la decoració italiana, de moda en aquells moments. Està envoltat d’un entorn verd i frondós i les precioses façanes del castell reflecteixen en les quietes aigües del riu, oferint una imatge gairebé màgica.Castell de Chenonceau


Chenonceaux encarna tota l’elegància femenina. De fet, se’l coneix com el “Castell de les Dames” per les diferents dones a les que va conquistar. Aquesta obra mestra renaixentista, amb les seves col·leccions d’art de valor incalculable, les seves estades perfectament conservades i els seus florits jardins, ens reserva moments màgics. El castell de Chenonceau fascina per l’enlluernadora blancor de les seves parets i les corbes de les seves torretes. Actualment, el castell de Chenonceau és el més visitat de França després del de Versalles.Castell de Villandry


Reconegut per l’harmonia de la seva arquitectura i els seus jardins, aquest castell és realment famós pels seus jardins, repartits en tres nivells on es combina harmonia, estètica i diversitat. Els sis jardins són un llenç vegetal, cadascun amb un tema i disseny diferent. Des del seu mirador, l’hort decoratiu és el més impressionant. Aquesta estètica remarcable no està renyida amb l’ètica, ja que tots els conreus són ecològics i sostenibles.


Si disposes de més dies, no et pots perdre les ciutats més importants de la vall: Orléans, Blois, Ambois, Angers, Saumur, Nantes i Saint-Nazare. Conèixer la seva historia lligada al riu Loire ens farà entendre com va ser d’important aquesta zona a nivell polític i comercial durant el Renaixement francès.Si ets un amant de les històries de reis, castells i conquestes, gaudiràs de valent amb aquest viatge. I, si no, el sol fet de contemplar la bellesa d’aquestes construccions enclavades en una vall francesa t’enamorarà per complet! Descobreix amb nosaltres una ruta única pels castells del Loire.


Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.

#castellsdelloire #setmana santa

265 views0 comments

Recent Posts

See All
Perfil