Les joies Hanseàtiques d'Alemanya

Updated: Apr 27

Sovint oblidem que Alemanya té mar. A la costa nord d’Alemanya, entre el Mar del Nord i el Mar Bàltic, trobem un bell paisatge marítim amb kilòmetres de platges i les ciutats marítimes de l’antiga Lliga Hanseàtica, l’imperi que va dominar el comerç mundial durant l’Edat Mitjana. Un territori que s’omple de vida al carrer quan arriba el bon temps.

Indubtablement, l’atractiu més famós són les conegudes Perles Hanseàtiques: Hamburg, Bremen i Lübeck però la desconeguda costa nord et sorprendrà amb el seus paisatges amb platges de sorra blanca i natura verge.


Vols saber més de les Perles Hanseàtiques?HAMBURG, UNA MERAVELLA A LA RIBA DE L’ELBA

Hamburg, és la segona ciutat més gran d’Alemanya i actualment el segon port més actiu d’Europa. Els seus històrics magatzems de mercaderies, Speicherstadt, són Patrimoni Mundial de la UNESCO juntament amb el districte d’oficines Kontorhausviertel. Aquests dos barris van ser creats a mitjans del segle XIX, just al nord de la zona de descàrrega de mercaderies on ara trobem el modern districte de Hafencity. El conjunt d’edificis de totxo vermell i estil neogòtic, on es guardaven espècies, cacau, cafè i teixits, formen un paisatge urbà d’especial bellesa amb els canals per on arribaven les mercaderies i els ponts metàl·lics que els travessen.

Hafencity, és un ambiciós projecte de desenvolupament urbà on trobem el nou emblema de la ciutat, la Elbphilarmonie, l’extraordinària sala de concerts en forma de vaixell construïda sobre un antic magatzem de cafè i cacau. Una de les zones més boniques de la ciutat la trobem al llac Alster, envoltat de precioses zones verdes i dels barris més vibrants de la ciutat.

L’Ajuntament és un altre dels punts que no et pots perdre, situat a la magnífica plaça monumental de Rathausplatz. És imprescindible passejar per la Deichstrasse, farcida de places antigues de conte amb façanes d’estil neerlandès construïdes des del segle XVII al XIX ubicades a la riba del canal Nikolaifleet. Si visites Hamburg el diumenge no et pots perdre el mercat més famós de la ciutat, el Fischmarkt, tot i que t’hauràs de llevar ben aviat si vols gaudir de l’ambient!


BREMEN, LA CIUTAT QUE VA INSPIRAR ELS GERMANS GRIMM

Bremen disposa d’un dels centres històrics més ben conservats d’Alemanya, Patrimoni Mundial de la UNESCO. Aquesta ciutat constitueix juntament amb Bremerhaven el territori més petit d’Alemanya, però mantenint l’encant d’una gran metròpolis en miniatura. La tradició s’uneix amb la modernitat i la qualitat de vida dels seus habitants, que aconsegueixen enllaçar a la perfecció història i cultura amb el seu modus vivendi. L’arquitectura hanseàtica, gòtica i renaixentista es mesclen a la riba del riu Wesser donant-li un aire màgic. Cal visitar la Plaça del Mercat on trobem el magnífic Ajuntament, l’estàtua de Roland, els famosos “músics de Bremen” que conviden a tot visitant a fotografiar-se amb ells, la catedral de Sant Pere i el famós celler Ratskeller.

No et pots perdre el barri de Schnoor, el més antic de la ciutat, de petites i estretes cases amb entramats de fusta on actualment trobem artesans i orfebres. És imprescindible que visitis “Das Viertel”, un barri molt animat, d’esperit bohemi, on es multipliquen els graffitis, els mercats al carrer i els bars. A la riba del Wesser, trobaràs nombroses cerveseries a l’aire lliure.


LÜBECK, LA JOIA DE L’EDAT MITJANA

Lübeck va ser un altre port rellevant de la Lliga Hanseàtica en la que els comerciants van desafiar a reis, prínceps i als poders eclesiàstics amb la seva riquesa, visible en l’herència arquitectònica dels edificis d’aquesta ciutat, fins que el descobriment d’Amèrica i la Guerra dels Trenta anys al segle XVII la van condemnar al declivi. És imprescindible passejar pel seu centre històric: els seus carrers, les seves torres i la Holstenstor, que és la seva entrada principal, et faran pensar que estàs en un lloc de conte!

No deixis de visitar l’església de Santa Maria on trobaràs un curiós rellotge astronòmic i una divertida història relacionada amb el petit diable de l’entrada. Et transportaràs a l’Edat Mitjana a través de les seves cases, l’hospital de l’Esperit Sant i l’ajuntament. Busca les petites portes que amaguen carrerons i patis oberts, són racons realment idíl·lics.

Una bona manera de descobrir el passat dels comerciants en l’Edat Mitjana és visitant el Museu Europeu Hanseàtic, on les noves tecnologies es barregen en un ambient històric per explicar de forma molt clara que va representar per Europa la Lliga Hanseàtica. Et recomanem trobar un moment per fer un cafè al Cafè Nierderegger i tastar el famós massapà de la ciutat.


Has de saber que molt a prop d’aquestes joies hi ha ciutats com Stralsund i Wismar que amb els seus centres històrics il·lustren l’esplendor i la riquesa de la federació de Hansa al s.XIV. Et sorprendrà el seu patrimoni gòtic molt ben conservat amb una estructura medieval gairebé inalterada plena de raconets idíl·lics. Rostock, és una parada imprescindible. Aquesta gran ciutat portuària, manté intacte el seu encant i el seu dia a dia segueix lligat a la vida al mar.Si disposes de més temps t’aconsellem visitar l’illa de Rügen, la més gran d’Alemanya. En els seus 900 kilòmetres quadrats ofereix llargues platges de sorra blanca i natura verge. També trobaràs el Parc Nacional de Jasmund i les espectaculars vistes dels penya-segats de guix, pobles de pescadors de somni i mansions nobles. Si t’agrada la bellesa natural gaudiràs dels paisatges de la zona dels llacs de Mecklenburg i de la preciosa ciutat de Schwerin on la natura es barreja amb l’arquitectura.


Sens dubte, la costa nord d’Alemanya té atractius indiscutibles que et sorprendran. No deixis que t’ho expliquin, viu l’experiència en directe.Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.

#perleshanseatiques #perlashanseaticas

49 views0 comments

Recent Posts

See All
Perfil